ФИНАНСОВА ПИРАМИДА

Осигурява се основният принцип на финансовата пирамида. Как действа финансовата пирамида и нейната същност. Видове финансови пирамиди
Какво е финансова пирамида?
Финансовата пирамида е система, изградена върху постоянен паричен поток, идващ отвън от нови участници. Парите, получени под формата на приток на нови средства, отиват за погасяване на задължения към стари инвеститори. Цикълът на активност на пирамидата винаги е строго ограничен. Когато намаляват или дори спират потока от нови средства, цялата пирамида се срива.
Днес не е толкова лесно да се разграничат наистина печеливши и печеливши проекти от финансови пирамиди. Това се дължи на различни трикове и трикове на създателите на пирамидите, на финансовата неграмотност на нашите граждани и на силното желание да се обогатим, без да правим каквото и да било, да добавим към това повече “дупки” в законодателството и получаваме много добре прикрита печеливша компания, която всъщност не е нищо повече от обикновена измама.
Какво да кажем за обикновените граждани, дори ако регулаторните органи не винаги са в състояние незабавно да определят легитимността на съществуващите частни финансови системи. Всичко това и се радват на така наречените “финансови гении”.Нека да разгледаме най-известните и най-мащабни финансови пирамиди в света, за да си представим как буквално можете да печелите пари от въздуха.
Бостънска пирамида
Той е основан от италианския имигрант Чарлз Понци. След като се премести в САЩ за “американската мечта”, Понзи искал бързо да се обогати. Но всички повторения в областта на бизнеса завършиха с пълен провал. След няколко години, печелейки щастие, Чарлз, заедно с няколко познати, създава компания и емитира ценни книжа, за които е възможно да получи 20% месечно. Такава висока доходност се обяснява с големи печалби от търговията със стоки по света. В действителност, това е обикновена финансова пирамида, а не каквато и да е дейност, освен получаването на средства, тя не доведе.
Всичко това беше придружено от впечатляваща рекламна кампания, пресата беше подкупена, пишеше ентусиазирани статии за неговото детинство, някои високопоставени служители открито заявяват, че са негови клиенти. Всичко това допринесе за огромния приток на нови клиенти. Всички жители на града носели парите Понци, стояли в огромни опашки, за да закупят заветната хартия, на която разчитаха невероятния интерес. Само за една година бяха събрани поръчки 50 милиона долара.За онези времена това беше просто нечувано количество. Един обикновен работещ човек получава по това време около 50-80 долара на месец.Всичко свърши доста прозаично. Понци се интересуваше от федералната система. И след известно време Понци бе осъден за финансова измама в продължение на 5 години.
Обикновена жена от Португалия, Мария Бранка дос Сантос, по-известна като Дон Бранко, реши да организира собствена банка. През 1970 г. е проведена мащабна рекламна кампания, според която на всички вложители е обещано 10% месечно. Огромен брой жители се втурнаха да направят спестяванията си в банката Бранка.Трябва да се отбележи, че такава система съществува от 14 години. През това време Бранка редовно изпълняваше задълженията си и редовно изплащаше доходите на хората. Дори се нарича „национален банкер“. Но както всяка финансова пирамида, през 1984 г. тя свършва. Вече не можеше да плаща за задълженията си към инвеститорите. Бранка е осъден на 10 години затвор.Вкъщи дори се снима за нея опера, наречена „Народен банкер“ („Banqueira do Povo“).
Двойна шаха
Пирамидата е кръстена на един обикновен учител от Пакистан Саид Сибтул Хасан Шах. Историята започва в близката 2005 година. Завръщайки се от Дубай в родния си Wazirabad, Syed Shah започна да разпространява сред своите съседи информация, че има тайна програма, която му позволява да печели просто невероятни печалби от търговия с акции на фондовия пазар.
Първоначално имаше малко желаещи, не повече от 10 първи участници бяха натрупани. Но след като шаха им плати първия процент от печалбите, броят на тези, които искат да остареят, е просто експоненциален.Само за година и половина 1 млрд. Долара от почти 300 хиляди души. Саид Шах стана толкова популярен, че дори искаше да го номинира за избор на ръководител на региона.Както винаги, всичко беше доста прозаично. Шах бе арестуван за измама, а неговото детинство веднага се срина. Хиляди хора излязоха в защита на Сиед Шах, като поискаха да бъдат освободени от финансов гуру.
Лу Перлман споделя акциите на ВАР
Лу Перлман е известен като създател на такива популярни групи като Backstreet Boys и NSync. Малко хора обаче знаят, че Лу прекарва зад решетките доста дълго време. И както можете да се досетите – за финансови измами.Всичко започна през 1981 година. Лу Перлман създава няколко фиктивни компании, които не извършват никакви дейности и съществуват само на хартия. След това издава акции на тези компании и ги пуска на фондовата борса. Тези акции постепенно започнаха да купуват физически лица и дори големи финансови институции. Лу възбуди интерес към тях, като публикуваше фалшиви доклади за растежа на печалбите на неговите компании.
Цялата тази схема е доста спокойно и изгодно е продължила до 20 години. През това време цената на поставените от него акции се е повишила няколко пъти. Добре дошли! Днес ще говорим за финансови пирамиди, така че да знаете какво е това, как работи и да не се намирате в живота си за такива „печеливши“ схеми. Пазарната икономика се характеризира със свобода на предприемачеството и избор на начин за правене на бизнес. За всеки търговец, основната цел на неговия бизнес е печалба. Универсалната мярка за измерване на изпълнението е пари. Дейността на законния бизнес се основава на производството, продажбата или препродажбата на стоки, предоставянето на услуги и други схеми. Има такъв термин като финансовите пирамиди. Най-често, макар и не винаги, те са умишлено създадени измамни модели за получаване на пари от техните създатели.
Какво е финансова пирамида
От икономическа гледна точка финансовата пирамида – Това е организирана схема за генериране на доход от участниците чрез привличане на средства от нови участници. Това означава, че хората, влизащи днес в пирамидата “осигуряват” за тези, които дойдоха по-рано. Или всички пари могат да бъдат натрупани от един човек – организатор.
Един обикновен човек на улицата веднага ще си спомни финансовата пирамида на МММ в Русия в началото на 90-те години, която завърши със силен сблъсък с хиляди засегнати хора. Всъщност в повечето случаи те са маскирани като инвестиционни, благотворителни фондации, компании със стоки, които нямат реална стойност, или просто обещават да правят пари от въздуха.
Класическата бизнес схема обаче може да доведе до финансова пирамида. Това се случва, когато собственикът изчислява рентабилността и компанията отива в загуба или едва покрива себестойността. Взети на кредит или привлечени средства от инвеститори не е възможно да се върнат. За подпомагане на бизнеса се вземат нови кредити, които се изчисляват с бившите длъжници. За да се третира това като измама е неправилно, тази ситуация е по-близо до понятието за незаконен бизнес. Измамниците често използват тази вратичка, внимателно покривайки финансовите пирамиди, за да избегнат отговорността. Бизнесът може да донесе малка печалба, но ако систематично излишъка (резултат от работата на компанията) е по-малък от плащанията на доходите, то този проект е финансова пирамида. Всъщност по-голямата част от печалбите в този случай са парични средства от нови инвеститори.
За да обозначим измамната схема, този израз се използва в Англия от началото на 70-те години. миналия век, въпреки че финансовите пирамиди са възникнали много по-рано. Първото дружество, опериращо по финансовата пирамидална схема, е Джон Лой, акционерно дружество (“Организация на Индия”). Според плана тя трябваше да инвестира набраните средства в развитието на река Мисисипи. Всъщност инвестициите бяха минимални, а предприемчивият шотландец насочи по-голямата част от постъпленията към покупката на държавни облигации. Всъщност той изплати всички външни дългове на Франция. Луо обеща, че закупените днес акции скоро ще поскъпнат. Поради бързината от шест месеца цената на една хартия превишаваше първоначалната стойност няколко пъти. Паричните пари, Франция беше принудена да освобождава все повече и повече. Когато паричното предлагане стана огромно и цената на акция се повиши до безпрецедентни размери, тази пирамида се срина. Цените на стоките рязко се повишиха и не приеха хартиени пари като плащане. Впоследствие в други страни започнаха периодично да се появяват финансови пирамиди. През 1919 г. организира голяма измамна схема, свързана с купони. в САЩ от Чарлз Понци. Той е първият аналог на съвременната едностепенна пирамида. Той се срина, тъй като купоните не могат да бъдат продадени за пари в брой, а могат да се обменят само. Плащанията към първите участници бяха от следните новодошли. В Русия бумът на пирамидата пада на преходен период към пазара в началото на 90-те години, когато известният JSC MMM е създаден от Сергей Мавроди. Финансовите пирамиди са забранени в много страни (Канада, Мексико, Германия, Италия, Казахстан, Полша и др.), Включително в Русия (чл. 172.2 от Наказателния кодекс на Руската федерация). В ОАЕ и Китай дори смъртното наказание е предвидено за изграждане на такава структура. Ако в страната няма отделна статия за финансови пирамиди, тогава такава измама може да се квалифицира като незаконен бизнес.
Причини за възникване на финансови пирамиди
Появата на финансови пирамиди се дължи на редица промени в икономиката и държавната политика. Основни предпоставки:
свободен пазар на ценни книжа;
дейността на тези структури не е регламентирана от закона;
повишаване на жизнения стандарт на населението;
умерена инфлация и стабилен икономически растеж;
преходът на страната към пазарна икономика;
появата на различни финансови институции, които предлагат както да спестят спестяванията си, така и да ги увеличат;
липса на надеждна информация и неграмотност на населението по финансови въпроси.
Същността на финансовата пирамида

Основната цел на такава схема е да обогати организаторите на пирамидата чрез притока на нови хора. Възможно е тези, които се присъединиха към първите редове веднага и след това да изтеглят парите си навреме, да останат в печалба. Вноските на участниците не се инвестират никъде и отиват на възнаграждение на горните нива, т.е. онези хора, които са ги поканили и други по-високи по цялата верига на пирамидата. Съответно, ако настоящият инвеститор също кани хора, той ще получи доходите си от тях и т.н. нови членове.
Разпределението на средствата на присъединяващите се страни става по различни схеми. Принципът на финансовата пирамида – колкото е възможно повече новодошли. Но когато потока на инвеститорите намалява и няма какво да плати обещаните пари, пирамидата се разпада. Факт е, че броят на хората на нашата планета е от изключителна важност. Не всеки има шанс да си върне парите, да не говорим за обещания интерес. Последно въведени парите им е малко вероятно да видите. Организаторите могат да държат плащания за известно време и след това да съберат всички налични спестявания и да се скрият.
Как действа финансовата пирамида
Варианти на измамни пирамидални схеми, има значителна сума. Същността остава същата, но начините за „хвърляне на прах в очите“ на обикновения гражданин стават все по-сложни. Разгледайте 2 илюстративни примера:
Пример 1 Пример 2
Етап 1 Организаторите провеждат рекламна кампания за отглеждане на къщата от цветя, гъби, екзотични растения и т.н. Общата сума от 4 хиляди рубли. След 3-4 месеца, компанията обещава да изкупи разсад за 8 хиляди рубли. Организацията се представлява като инвестиционен фонд. Инвестиране изисква най-малко 5 хиляди рубли. Необходимо е да се поканят още 4 души към проекта и след това можете да получите вашата печалба в размер на 10 хиляди рубли. С влизането на първите 6 души, печалбата на компанията на този етап е 25 хиляди рубли.
Етап 2 Слуховете за това бързо се разпространиха сред населението и от тези, които не искат край. Семената активно се изкупуват, а първите, които идват, вече са получили печалбата си. Всъщност това са пари от нови купувачи. Всеки от 6-те участника кани 4 души, които също допринасят 5 хиляди рубли. Компанията вече има: 25 + 6 * 4 * 5 = 145 хиляди рубли. От тях, тя плаща за първите участници: 10 * 6 = 60 хиляди рубли. Печалбата на компанията ще бъде 145-60 = 85 хиляди рубли.
Етап 3 В един момент “бумът” на тази идея преминава и броят на новите членове на пирамидата намалява. Организаторите изчезват без следа с всички пари. Оказва се, че растенията са обикновени и не струват посочените пари. Ето защо много хора не получават нито обещаната печалба, нито инвестицията. Участниците от второ ниво канят по 4 души, всеки от които инвестира по 5 хил. Рубли. Компанията вече има 85 + 24 * 4 * 5 = 565 хиляди рубли. От тях, тя плаща за втория вложителите: 10 * 24 = 240 хиляди рубли. Печалбата на компанията ще бъде 565-240 = 325 хиляди рубли. Растежът на пирамидата ще бъде експоненциален (геометрична прогресия, когато темпът на растеж е пропорционален на броя на участниците). Ще дойде време, когато новодошлите вече няма да могат да намерят нови участници. Пирамидата се срива, а организаторите „обелват сметаната”.
Тези описания са представени в опростен вариант. Съществуват сложни сложни схеми с наличието на реален продукт и много подобен на мрежовия маркетинг, който е легален бизнес. Финансовите пирамиди живеят само поради притока на нови хора: няма други източници на доходи. Крахът на всяка подобна организация е неизбежен. Възможно е в рамките на няколко месеца след започване на работа компанията да почувства „недостиг” на нови членове. В същото време пасивите нарастват, а паниката често започва сред инвеститорите. Те масово започват да продават “ценни книжа”, ако има такива. Или импулсивно решават да вземат инвестициите си. И ако някой каже, че може да печели пари от пирамидата, това означава, че той е сред първите или поне в средата. Топ (организаторите) във всеки случай печелят повече. Рано или късно, огромен брой участници “хвърлят”, не оставяйки пари.
За да не се хапят на измамниците примамка трябва да знаят основните характеристики на финансовите пирамиди. Случва се, че човек знае за такива схеми, но умелото психологическо влияние и дезинформация го води до решението да инвестира парите си. Признаци, с които с голяма вероятност може да се твърди, че бизнес предложението е финансова пирамида:
Висока лихва и бърз период на изплащане, Добивът над 30% трябва вече да бъде предупреждаван. Няма много легални начини за осигуряване на такава печалба, а на тези, които са на разположение, всички те имат средно и високо ниво на риск. Ако една компания обещае да възстанови проект за няколко месеца или дори седмици, тогава възниква логичен въпрос: защо търси инвеститори сред обикновените хора, а не сред големите бизнесмени и опитни инвеститори?
Голяма сума от “входна такса”. По-често в рамките на 5-20 хиляди рубли. Въпреки това, след това за тези пари измамен човек е малко вероятно да отиде в съда. Тази функция не винаги е изрично изразена.
В замяна на инвестираните пари, лицето може да получава стоки на завишена цена и да не отговаря на декларираните характеристики или фалшиви ценни книжа. Не се издават документи, потвърждаващи получаването на средствата, или на лицето се връчва договор, в който се посочва, че ако инвестиционната стратегия не работи, инвестираните средства не могат да бъдат върнати.
Акцентът на компанията върху PR. Впечатляващи презентации, продуктово ноу-хау, красиво проектиран уебсайт, убедителни търговци, пощенски съобщения и SMS са насочени към достигане до голям брой хора. Има лозунги като “Побързай да бъдеш сред първите!”, “Побързай да си купиш устройство, което няма аналози в света!”. В същото време рекламата е неясна: не е посочен конкретен продукт или метод за генериране на доход от участие в проекта.
Скриване на информация за собствениците на фирмата, липса на лиценз и разрешения за упражняване на финансова дейност. Всичко това обаче може да се случи, ако фирмата е регистрирана на кандидат или е регистрирана далеч в чужбина. Ако изобщо няма компания и човек е поканен в офиса, където се обменят само пари, това определено е финансова пирамида.
Необичайни и неразбираеми награди план. Изобилието от информация, сложните термини и твърде оптимистичните прогнози трябва да бъдат предупредени.
Индиректно или директно се говори за необходимостта от включване на роднините и приятелите си в проекта. В същото време те предлагат изучаване на специални психологически техники или методи за невро-лингвистично програмиране (НЛП).
Прекалено упоритост на организаторите. Убеждавайки човек да вземе решение и да даде пари “тук и сега”, изискването да подпише разписка за неразкриване на търговски тайни и да обещае лесни пари за минимални усилия.
Всички измамни пирамидални схеми са разделени в 3 вида в своята структура. Понякога има уверения на организаторите, че са създали напълно нов проект. При подробен преглед обаче схемата ще принадлежи към един от трите вида, известни днес.
Пирамиди на едно ниво (понци)
Схемата Ponzi (Ponzi) е една от най-често срещаните и несложни видове финансови пирамиди. Получи името си от имената на известния италианец, който първо организира масивна измама на населението. Създателят привлича първите участници с висок интерес и гарантиран доход за кратко време. Всеки, който е влязъл, не е длъжен да привлича други хора. Той може да изплати първата печалба на инвеститорите от собствените си средства. Когато този проект стане по-популяризиран и броят на участниците се увеличи, се случва трансферът на пари – организаторът плаща на старите участници с нови средства. Броят на хората, желаещи да се присъединят, нараства постоянно и много от тях са реинвестирани.
Разбира се, в тази пирамида няма обявена дейност. Тя може да се представи като инвестиционен, благотворителен проект, фонд за взаимопомощ и др. Играта „чанта” продължава известно време. Идва период, в който задълженията към инвеститорите нарастват, а притокът на нови участници намалява. Организаторът изключва дейността и се скрива заедно с всички пари.
В центъра е организаторът на финансовата пирамида. В малки кръгове участниците са подчертани:
1 опашка;
2 оборота;
3 оборота;
4 оборота .
Животът на такава пирамида зависи от неговата популярност. По-често такива схеми живеят от 4 месеца до 2 години. Около 80-90% от инвеститорите остават на загуба. Примери за финансови пирамиди от този тип: първото АД “МММ” С. Мавроди, инвестиционното дружество Б. Мадофф, “iphone” пирамида през 2011 година. в Москва, проект на Б. Таненбаум за инвестиции в анти-СПИН лекарства, Властилина, Хопър-инвест.
Многостепенни финансови пирамиди
Всеки, който е влязъл, заплаща входна такса. Тези пари се разпределят по горните нива на пирамидата: участникът, който го е поканил, и няколко висшестоящи. След това новият инвеститор трябва да вкара няколко души в пирамидата (обикновено от 2 до 5). Изрично или имплицитно, те му обясняват, че за да печелят пари в проекта са необходими нови участници. От тях той ще започне да получава пари, т.е. да възстановява инвестициите си и да печели. Всъщност, това е просто преместване на пари, както и в схемата на Понци. С нарастването на дълбочината броят на участниците се увеличава много бързо и след 10–15 нива той ще съставлява цялото население на цялата страна. Очевидно е, че инвеститорите на по-ниските нива ще загубят парите си, тъй като ще дойде моментът, когато няма да има кой да покани. Такива хора съставляват 85-90% от цялата финансова пирамида. По това време организаторът закрива проекта, като взема максимум пари от него. Схематично тази структура е както следва: